Гранично личностово разстройство

 
 
 
 

Гранично личностно разстройство -Бордърлайн

 Разпознаване на признаците на гранично личностно разстройство - BPD

 
 
 
 
 
Личностното разстройство е модел на чувства и поведение, които изглеждат подходящи и оправдани за човека, който ги изпитва, въпреки че тези чувства и поведения предизвикват много проблеми в живота на този човек.
 Граничното личностно разстройство (BPD) е нарушение на личността, което обикновено включва следните симптоми:
  • Неподходящи или екстремни емоционални реакции
  •  Силно импулсивно поведение
  • История на нестабилни взаимоотношения
 Интензивните промени в настроението, импулсивното поведение и екстремните реакции могат да затруднят хората с гранични нарушения на личността да завършат училище, да поддържат стабилни работни места и да имат дълготрайни и здрави взаимоотношения.
 

Симптоми на нарушение на личността на границата

 Граничните симптоми на разстройство на личността варират от човек на човек, а жените са по-склонни да имат това разстройство, отколкото мъжете. 
 Честите симптоми на нарушението включват следното:
  •  Имайки нестабилна или нефункционираща представа за себе си или изкривено чувство за себе си (как се чувства човекът около себе си)
  •  Чувство за изолация, скука и празнота
  •  Трудност в чувство на съпричастност за другите
  • История на нестабилни взаимоотношения, които могат драстично да се променят от интензивната любов и идеализацията до интензивната омраза
  • Постоянен страх от изоставяне и отхвърляне, включително екстремни емоционални реакции към реално и дори възприемано изоставяне
  •  Интензивно, много променливо настроение, което може да продължи няколко дни или само за няколко часа
  •  Силни чувства на тревожност и депресия.
  • Импулсивно, рисково, саморазрушително и опасно поведение, включително безразсъдно шофиране, злоупотреба с наркотици или алкохол и небезопасен секс
  •  Враждебност
  •  Нестабилни планове за кариера, цели и стремежи
 Много хора преживяват редовно един или повече от горепосочените симптоми, но човек с нарушение на личността на границата ще изпита много от симптомите, изброени по-горе, последователно през цялата възраст.
. Терминът "граница" се отнася до факта, че хората с това състояние са склонни да "граничат", че са диагностицирани с допълнителни психични здравни усложнения през целия си живот, включително психоза.
 Една от иронията на това разстройство е, че хората с BPD може да искат близост, но силните и нестабилни емоционални реакции са склонни да отчуждават другите, причинявайки дълготрайни чувства на изолация.

Гранично личностно разстройство и самоубийство

Около 80% от хората с гранично личностово разстройство правят самоубийствено поведение, включително опити за самоубийство, нарязване, изгаряне и други саморазрушителни действия. 

 Помощ за поведенческо разстройство на личността -Бордърлайн

 Да живееш с гранични нарушения на личността или да  бъдеш в отношения с някой, който има BPD, може да бъде стресиращо. Може да бъде много трудно да се признае и приеме реалността на BPD, но лечението може да помогне.
Ако се притеснявате, че вие ​​или някой, на когото държите, може да има гранично лично разстройство, свържете се с лицензиран специалист по психично здраве. Има много поддържащи здравни специалисти, които да ви помогнат да започнете пътя към възстановяването. Тъй като BPD може да бъде сложно състояние и лечението обикновено изисква дългосрочна терапия чрез говорене, ще бъде важно да се намери специалист по психично здраве, който има опит в лечението на това състояние.
 Възможно е да се научим как да управляваме по-добре чувствата и да намерим начини да имаме по-здравословни и възнаграждаващи взаимоотношения. 
 С помощта на терапията  може да се научим как да намалим импулсивното и саморазрушителното поведение и да разберем повече за състоянието.
С ангажимент към дългосрочно лечение, положителните и здравословни промени са наблизо!
 



                                                                                   Даниела Червенакова, психолог

 

 

Коментари

Популярни публикации