Мотивация за възстановяване: автономност, майсторство, цел

Мотивация за възстановяване: автономност, майсторство и цел


Три елемента са от решаващо значение за чувство на мотивираност в живота и работата: самостоятелност, майсторство, цел.
Считам, че тези понятия са от значение за възстановяването от хранително разстройство. 
 
 
 
Резултат с изображение за „мотивация“
Автономия
Автономията е желанието да насочим собствения си живот. Здравословната автономия  не е същата като изолация и независимост- тя прави личен избор, като същевременно разбирате, че вашият избор влияе на другите. Здравата автономия означава да имате глас в собствения си живот. 
Мнозина, които се борят с анорексично поведение, вербализират желанието да имат по-голям контрол върху собствения си живот, по-специално с храната, упражненията и образа на тялото.
Въпреки това, много анорексици чувстват много малка действителна самостоятелност; мислите им са състезателни и обсебени от калории, тегло и мазнини, " правила за разстройство на храненето" им казват как трябва да прекарват времето си и дори може да са загубили значителна лична свобода, докато са на лечение.

Майсторство
Майсторството се дефинира като поривът да ставаш все по-добър и по-добър в нещо, което има значение. Трябва да знаем, че сме добри в нещо, че имаме какво да допринесем. Много страдащи от хранително разстройство  казват, че разстройството на храненето е единственото нещо, в което някога са били добри, или могат да отслабнат повече от всеки друг.
Разстройството на храненето им дава усещане за майсторство. Въпреки това, това " овладяване" в крайна сметка води до значителни проблеми със здравето, отношенията и вероятно дори смърт.

Цел
Целта е копнеж да направим това, което правим в услуга на нещо по-голямо от себе си.
 За тези, които се борят с хранително разстройство, цялата им идентичност може да бъде погълната и те губят всякаква връзка  със света около тях. Възстановяването изисква да се свържете отново със света и мястото си в него.
Вътрешната мотивация- автономност, майсторство и цел-се превръща в енергизираща сила за добро не само за вас, но и за другите около вас. Нека да разгледаме как правите това.

Изразяване на здравословна автономия
Първо, нека разясним това: да се научиш да се доверяваш на другите, особено в областта си на слабост, е от решаващо значение за личното здраве. Трябва да знаем какво не знаем.
Автономията не означава, че знаете всичко и трябва да правите избор независимо. Това означава, че идентифицирате какво искате от живота и продължавате след това. Това е усилена работа.

Съставяне на списък
Седнете и съставете списък с 10-15 неща, които искате от живота. Може да изглежда така:
* Искам да ям без страх
*Искам да имам висше образование
*Искам да видя океана
*Искам да се науча да рисувам
Бъдете сигурни, че пишете за това, което ИСКАТЕ от живота, а не за това, което смятате, че ТРЯБВА да правите.

Развитие на майсторство
Всички сме добри в нещо- и вероятно в най-различни неща. Това не означава, че сме НАЙ-ДОБРИТЕ в нещо, а по-скоро, че всички имаме нещо, което да допринесе за общото благо.

Имате какво да допренесете 
Имате какво да допринесете. Може да знаете какво е това, а може и да не. Но животът не е конкуренция- това е търсене на съкровища. Бъдете любопитни какви са вашите умения. Слушайте, когато хората ви утвърждават. 
Обърнете внимание на това, което ви носи радост. Разберете какво ви кара да се чувствате живи и го преследвайте страстно. След това възстановяването ще се превърне в нещо, което ТРЯБВА да имате, защото искате да изживеете пълноценно живота си.
Включването в дейност, социална кауза, общност на вероизповеданията или организация с нестопанска цел, може да отвори очите ви за свят, много по-голям от броенето на калории и бягането по бягащата пътека. Всъщност едно проучване предполага, че хората, които се включват в "други центрирани дейности" имат намаление на симптомите на хранително разстройство.

Увеличаване на здравословната автономия 
Автономност, майсторство и цел. Как можете да увеличите здравословната автономност в живота си и да направите повече решения за важните за вас неща.
Какви области на майсторство можете да развиете?
Как можете да започнете да изследвате целта си в този свят?
Ако смятате, че ви липсва мотивация за собственото ви възстановяване от анорексия, това са важни области, които трябва да имате предвид.


Коментари

Популярни публикации