ПРОЧЕТИ ТОВА! БЪДИ ПРОМЯНАТА В СВОЯ ЖИВОТ!





 
КАК ДА ЗАПОЧНА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ ОТ ХРАНИТЕЛНО РАЗСТРОЙСТВО?


 

Готови ли сте да започнете възстановяване от анорексия, булимия....вид нарушение в храненето? 

Тези съвети могат да ви помогнат да преодолеете проблемите с храненето и да развиете истинско самочувствие.

 Вътрешните гласове на анорексията и булимията шепнат, че никога няма да бъдете щастливи, докато не отслабнете, че вашата стойност се измерва с това как изглеждате.

Но истината е, че щастието и самочувствието идват от това да обичате себе си, за това което наистина сте-и това е възможно само и единствено с възстановяване.

Пътят към възстановяване от храненето започва с приемането, че имате проблем. Това допускане може да бъде трудно, особено ако все още се придържате към вярването-дори в ''задната част'' на ума си-че загубата на тегло е ключът към вашето щастие, увереност и успех. Дори когато най-накрая разберете, че това не е вярно, старите навици все още са трудни за разбиване.

Добрана новина е, че поведението, което сте научили, също може да бъде отучено. Точно както всеки може да развие хранително разстройство, така и всеки може да се възстанови. Но преодоляването на проблема с храненето е нещо повече от отказване на нездравословно хранене. Също така е свързано с изучаване на нови начини за справяне с емоционалната болка и преоткриване на това кой сте отвъд вашите хранителни навици, тегло и образ на тялото.

Истинското възстановяване от хранително разстройство включва:

-чуй чувствата си

-слушай тялото си

-приеми себе си

-обичай себе си

Това може да изглежда като много за справяне, но не забравяйте, че не сте сами. Помощта я има и възстановяването е в рамките на достъпа ви.  С правилната подкрепа и посока, можете да се освободите от разрушителния модел на разстройство на храненето, да си възвърнете здравето и да намерите отново радост от живота.

ПОТЪРСЕТЕ ПОДКРЕПА

След като сте решили да направите промяната, отварянето на проблема е важна стъпка по пътя към възстановяването. Може да чувствате страх или неудобство да потърсите помощ за хранителни разстройства, така че е важно да изберете някой, който ще ви подкрепи  и изслуша, без да ви преценява или отхвърля.  Това може да бъде близък приятел или човек от семейството, учител, училищен съветник, някой на  когото имате доверие. Или да се доверите на личния си лекар или да се обърнете към терапевт.

ИЗБЕРЕТЕ ТОЧНОТО ВРЕМЕ И МЯСТО

Няма твърди и бързи правила, които да казват на някого за вашето хранително разстройство. Но имайте предвид избора на точното време и място.

ЗАПОЧВАНЕ НА РАЗГОВОРА

Това може да бъде най-трудната част. Един начин да започнете е просто да кажете: „Имам нещо важно да ви кажа. За мен е трудно да говоря за това, така че ще ви помоля да  бъдете търпеливи и ме изслушате.“

От там може да искате да говорите за това, кога започва промяната при хранене, какви са били и какви са сега чувствата, мислите, поведението ви и как растройството ви е повлияло.

 

БЪДЕТЕ ТЪРПЕЛИВИ

Човекът или хората, на които споделяте ще иамт своя собствена емоционална реакция, когато научат за вашето хранително разстройство. Те могат да се почувстват шокирани, безпомощни, объркани, тъжи или дори ядосани. Може да не знаят как да ви отговорят или помогнат. Дайте им време, за да усвоят това, което им казвате. Също така е важно да ги образовате за вашето специфично хранително разстройство.

БЪДЕТЕ КОНКРЕТНИ ЗА ТОВА КАК ЧОВЕК МОЖЕ НАЙ-ДОБРЕ ДА ВИ ПОДКРЕПИ

Например, може да искате да ви помогне да намерите лечение, да ви придружи до лекар, да разговаря с вас редовно за това как се чувствате, или да намерите друг начин да подкрепите вашето възстановяване( без да се превръща това в полицейска работа).

 

ПОЛУЧАВАНЕ НА ЛЕЧЕНИЕ ЗА ХРАНИТЕЛНИ РАЗСТРОЙСТВА

Въпреки, че има разнообразие от различни възможности за лечение за тези, които се борят с хранително разстройство, е важно да се намери лечение или комбинация от решения, която работи най-добре за вас.

Ефективното лечение трябва да обхваща повече от вашите симптоми и разрушителни хранителни навици. Трябва да се обърне внимание и на първопричините за проблема-емоционалните предизвикателства, които водят до нарушения в храненето и затрудненията ви да се справите със стреса, безпокойството, страха, тъгата или други неприятни емоции.

 

СТЪПКА 1: Съберете екипа за лечение

Тъй като нарушенията в храненето имат сериозни емоционални, медицински и хранителни последици, важно е да има екип от професионалисти, които да могат да се справят с всеки аспект на вашия проблем.  Докато търсите, се съсредоточете върху намирането на подходяща форма- професионалисти, които ви карат да се чувствате комфортно, приети и в безопасност.

СТЪПКА 2: Отговорете на здравни проблеми

Нарушенията в храненето могат да бъдат смъртоносни-и не само ако сте с драстично поднормено тегло. Важно е да получите пълна медицинска оценка. Ако оценката разкрие здравословни проблеми, те трябва да имат приоритет. НИЩО НЕ Е ПО-ВАЖНО ОТ ВАШЕТО БЛАГОПОЛУЧИЕ.

Ако страдате от някакъв животозастрашаващ проблем, може да се наложи да бъдете хоспитализирани, за да сте в безопасност.

 

СТЪПКА 3: Направете план за дългосрочно лечение

След като здравните ви проблеми са под контрол, вие и вашият лекуващ екип можете да работите по дългосрочен план за възстановяване. Вашия план за лечение може да включва:

Индивидуална или групова терапия.

Терапията може да ви помогне да проучите проблемите, които стоят в основата на вашето хранително разстройство, да подобрите самочувствието си, да научите здравословни начини за реагиране на стреса и емоционалната болка.
Тук е мястото и да споделя с вас за групата, която ние създадохме заедно с хора минали по нелекия път на лечение и възстановяване. Не забравяйте, винаги сте добре дошли в нашата група, необходимо е да направите една много важна и решаваща стъпка по пътя към излизане от зависимостта, а именно-свържете се с нас :
 

Различните терапевти имат различни методи, така че е важно да обсъдите с тях вашите цели в работата си за въстановяване.

Семейна терапия: Семейната терапия може да помогне на вас и членовете на вашето семейство да проучат как хранителните разстройства засягат вашите взаимоотношения и как различните семейни динамики могат да допринесат за проблема или да възпрепятстват възстановяването. Заедно ще работите за укрепване на комуникация, уважение и подкрепа.

Медицински мониторинг: Често лечението ще включва редовен мониторинг от лекар, за да се гарантира , че здравето ви не е в опасност.

 

СТЪПКА 4: Научете стратегии за самопомощ

ДОКАТО ТЪРСЕНЕТО НА ПРОФЕСИОНАЛНА ПОМОЩ Е ВАЖНО, НЕ ПОДЦЕНЯВАЙТЕ СОБСТЖЕНАТА СИ РОЛЯ В ПРОЦЕСА НА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ.

Следните стъпки могат да помогнат:

1 НАУЧЕТЕ ПО-ЗДРАВОСЛОВНИ НАЧИНИ ЗА СПРАВЯНЕ С ЕМОЦИОНАЛНАТА БОЛКА

Самата храна не е истинският проблем. Непостоянното хранене е механизъм за справяне със стреса или други неприятни емоции. Може да отказвате храна, за да чувствате контрол, да преяждате за утеха, или да правите прочистващо поведение- за утеха, например. Може да научите по-здравословни начини да се справяте с негативните емоции и да се справяте с предизвикателствата на живота.

Важно е да разберем какво наистина се случва вътре в нас. Сърдити ли сте  за нещо? Депресирани? Тъжни? Има ли интензивно чувство, което се опитвате да избегнете? Ядете ли, за да се успокоите, да се утешите  или облекчите скуката? След като идентифицирате емоцията, която изпитвате, може да изберете положителни алтернативи на глад или самонараняване.

Ето някои предложения как да започнете:

*Обади се на приятел

*Слушай музика

*Играй с домашния любимец

*Прочети добра кника

*Разходи се

*Пиши в дневник

*Отиди на кино

*Излез сред природата

*Направи нещо полезно за някой друг

-Позволи си да бъдеш уязвим, с хората на които имаш доверие

-Напълно изпитай всяка емоция

-Бъди отворен и приеми всичките си емоции

-Потърси хора , които да те утешат когато се почувстваш зле, вместо да се фокусираш върху храната.

-Нека емоциите ви идват и си отиват, както им харесва, без страх

 

НИКОГА....

-Не казвайте, че се чувствате нищо

-Не позволявайте на хората да ви засрамят или унижат за това, че имате или изразявате чувствата си

-Не избягвайте чувствата, защото те ви карат да се чувствате неудобно

-Не се фокусирайте върху храната, за да избегнете болезнени емоции

 

Стъпка 2: РАЗВИВАЙТЕ БАЛАНСИРАНА ВРЪЗКА С ХРАНАТА

Въпреки,че самата храна не е проблем, развитието на здравословна връзка с нея, е от съществено значение за вашето възстановяване.Целат е да се намери баланс.

Освободете се от строгите правила за хранене. Например, ако имате правило, забраняващо всички десерти, променете го, като например:“ Аз няма да ям десерт всеки ден“. Вие няма да наддадете на тегло, като се наслаждавате на случайни: сладолед или бискитка....

НЕ диета! Колкото повече ограничавате храната, колкова по-вероятно е да сте обсебени от нея. Така че , вместо да се фокусирате върху това, което не трябва да ядете, се фокусирайте върху храни, които ще ви подтикнат да направите тялото си силно. МИСЛЕТЕ ЗА ХРАНАТА КАТО ЗА ГОРИВО НА ВАШЕТО ТЯЛО. Вашето тяло знае, когато резервоарът е празен, така че го слушайте. Яжте когато сте наистина гладни, след това спрете, когато се сити.

Придържайте се към редовна храна.

Когато гладувате храната става всичко, за което мислите. За да избегнете това опитвайте се да ядете на всеки три часа.  Планирайте предварително храна и закуски и не пропускайте хранене!

Научете се да слушате тялото си. Ако имате хранително разстройство вие сте се научили да пренебрегвате сигналите на глада и пълнотата за тялото ви. Целта е да се върнем към връзка с вътрешните знаци , така че да следтате физиологичните нужди на тялото си, не емоционалните.

Стъпка 3: НАУЧЕТЕ СЕ ДА ПРИЕМАТЕ И ОБИЧАТЕ СЕБЕ СИ ТАКИВА КАКВИТО СТЕ

Когато основавате самооценката си само на външен вид, вие пренебрегвате всички други качества, постижения и способности, които ви правят красиви. Помислете за вашите приятели и членове на семейството.

Обичат те заради начина, по който изглеждаш или за това кой си?

Поставянето на прекалено голямо значение на това как изглеждате води до ниско самочувствие и несигурност.

Но можете да се научите да виждате себе си по позитивен , балансиран начин:

Направете списък на вашите положителни качества: Умни ли сте? Мили? Креативни? Лоялни? Забавни? Включете вашите таланти, умения, постижения. Помислете също така за негативните качества, които нямате.
 
Спрете проверката на тялото: Вашата цел е да може да се научите да приемате себе си- и това не трябва да зависи от броя на скалата или от възприемания недостатък, който смятата че виждате в огледалото.

Избягвайте „дебелите разговори“

Това е нещо, в което много от нас участват без дори да забелязват. Може би ние правим самоунищожителни шеги за външния вид, критикуваме знаменитост, или когато поздравяваме приятелите си, ние се фокусираме върху това как изглеждат-новото облекло или новото тонизирано тяло. Но фокусирането върху външния вид- нашето или на другите, води само до чувство на неудовлетвореност от тялото. Вместо това казвайте на другите: „Изгеждаш чудесно.“, опитайте се да се съсредоточите върху нещо различно от външния вид , като например;“ Изглеждаш наистина щастлив“.
И ИЗБЯГВАЙТЕ ДА ПРЕКАРВАТЕ ВРЕМЕТО СИ С ХОРА, КОИТО ИМАТ НАМЕРЕНИЕ ДА ОЦЕНШВАТ ДРУГИТЕ ПО ВИД.
 

СЪВЕТИ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ ИЗОБРАЖЕНИЕТО НА ТЯЛОТО
 
ОБЛЕЧЕТЕ СЕ ЗА СЕБЕ СИ, НЕ ЗА ДРУГИТЕ! Изберете дрехите, които изрзяват вашата личност и ви карат да се чувствате комфортно и уверено.

СПРЕТЕ ДА СЕ СРАВНЯВАТЕ С ДРУГИТЕ.

Дори и хората без хранително разстройство изпитват чувство на безпокойство и малоценност, когато се сравняват с други хора в социалните медии. Хората преувеличават позитивните аспекти от живота си във Фейсбук, Инстаграм и други подобни. Ако е необходимо вземете почивка от социалните медии и хвърлете модните списания. Дори когато осъзнавате, че образите са фотошоп фантазия, те все още могат да предизвикат чувство на несигурност.

ПОГЛЕЗЕТЕ ТЯЛОТО СИ

Масаж, маникюр, вана, ароматен лосион или парфюм, който ви прави щастливи.....

 

ОСТАНЕТЕ АКТИВНИ

Поддъжайте активността. Ключът е да се прави разлика между компулсивно упражнение, което е движено от правило, фокусирано върху теглото и здравословното упражнение, което е без правило , забавно е и е гъвкаво.

 
 4 :ИЗБЯГВАЙТЕ РЕЦИДИВ

Работата по възстановяване на хранителните разстройства не свършва след като сте приели по-здравословни навици.

Разработване на солидна система за поддръжка:

Идентифицирайте вашите“ тригери“. По вероятно е да се върнете към старото си разрушително поведение  по време на празници, по време на изпити или в сезона на банските костюми. Или имате трудности във вашите взаимоотношения, на работа....

Избягвайте уеб сайтове, които са за pro- ana /pro-mia.Не посещавайте сайтове, които популяризират анорексията или булимията. Тези сайтове са управлявани от хора, които искат оправдания да продължат по разрушителния си път.

Направете си дневник.

Напълнете живота си с положителни дейности
 

Ако не успеете, не се отказвайте и обвинявайте!
 
ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО Е ПРОЦЕС!  И ТОВА ЧЕСТО ВКЛЮЧВА НЕУСПЕХИ! НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ НА ЧУВСТВОТО ЗА ВИНА ИЛИ СРАМ ДА ПРОВАЛИ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО, ПОМИСЛЕТЕ КАК ЩЕ СЕ СПРАВИТЕ СЪС СЪЩАТА СИТУАЦИЯ СЛЕДВАЩИЯ ПЪТ. ПОМНЕТЕ: ЕДНА КРАЧКА НАЗАД НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕВРЪЩА В РЕЦИДИВ!
ТИ СИ ПРОМЯМАТА ВЪВ СОБСТВЕНИЯ СИ ЖИВОТ! ПОПЪТЕН ВЯТЪР !   
                                                                ДАНИЕЛА ЧЕРВЕНАКОВ

Коментари

Популярни публикации