ЦЯЛАТА ИСТИНА ЗА ПОВРЪЩАНЕ СЛЕД ХРАНЕНЕ ЗА ЗАГУБА НА ТЕГЛО


 
 
 
 
 
ЦЯЛАТА ИСТИНА ЗА ПОВРЪЩАНЕ

СЛЕД ХРАНЕНЕ
 
 ЗА ЗАГУБА НА ТЕГЛО
 
 
 
Резултат с изображение за BULIMI[
 
 
Много хора погрешно вярват, че повръщането след хранене, помага да се отърват от наднорменото тегло, особено ако след всяко хранене има поведение на" прочистване". Това обаче всъщност не е така.

И това е мястото, където основният капан лежи: първоначално може наистина да забележите загуба на тегло, изглежда доста логично, нали...

Тъй като всеки път, когато се отървете от всичко, което се яде, след това чувствате „лекота”.

Въпреки това, всичко не е толкова просто ...

В някакъв момент стрелката на кантара спира да пада надолу...отново се чувствате "дебели", а чувството за еуфория се заменя с раздразнение, фрустрация, страх.

Така, защо първо започвате да губите тегло, а след това загубата на тегло внезапно спира?...

Дори ако ви се струва, че постоянно " компенсиращите" действия, които следват началото на преяждането, допринасят за загубата на тегло, рано или късно природата ще се намеси. И ако погледнете този процес от научна гледна точка ,ще разберете защо това се случва. 

 

Нека анализираме 7-те най- популярни стратегии за отслабване за булимия от научна гледна точка.
И вече сами решете колко са оправдани и дали е възможно да губите тегло с тях. 

1. Изкуствено повръщане след хранене.

Само-индуцираното повръщане е най-често компенсаторно поведение. Въпреки това, научните изследвания показват , че дори ако предизвикате повръщане веднага след храненето, тялото ви вече ще абсорбира между 40% и 70% от изядените калории. Това означава, че количеството калории, които консумирате след всеки пристъп на преяждане и последващо повръщане, вероятно ще бъде повече от количеството калории, съдържащи се в нормални порции, които ядете в дните, когато успявате да избегнете преяждането. 

Поради факта, че пристъпите на преяждане са склонни да "насочат" храни с високо съдържание на захар, нивото на кръвната ви захар непрекъснато скача. Няма нищо добро в това, защото в отговор на тези скокове, тялото започва да произвежда големи количества инсулин, за да понижи нивото на кръвната захар. И дори след като се отървете от яденето на храна, инсулинът ви все още остава в тялото ви, нивото на кръвната захар рязко спадане и в резултат на това чувствате:

Треперене,нервност, тревожност

Умора

Виене на свят

Може да имате по-бърз пулс, по- бързо сърцебиене и изпотяване.

Инсулинът изисква още по-висока захар и нишестени храни, за да " неутрализира" инсулина. Не е изненадващо,че желанието за преяждане става все по-силно и е трудно да му устоите. Поради тази причина вие все повече не успявате да контролирате апетита си.

 

2.Прекомерни тренировки

Може да ви изглежда,че упражненията са много по-приятно и здравословна алтернатива на изкуственото повръщане след храна. Освен това вие сте убедени, че физическата активност е полезна за поддържане на вашето здраве. Смятате,че колкото повече упражнения по- добре. 

Не точно!

От гледна точка на логиката, нашата физическа активност трябва да бъде толкова силна, че тялото ни да може да " изгори" всички консумирани калории. Съвременните технологии и различни приспособления постоянно ви казват колко калории сте изразходвали за определен вид дейност. 

Отново, всичко не е толкова просто.

Ако за известно време наистина можете да контролирате теглото си чрез упражнения, след известно време нещата се променят.

Прекомерното  физическо натоварване, особено ако се опитате да компенсирате преяждането или да създадете дефицит на калории, за да отслабнете, може да представлява сериозен физически и психически риск за вашето здраве. 

В допълнение към факта, че физическата активност помага на тялото ви да изгаря калории по-ефективно, тъй като повишава метаболизма, също допринася за увеличение на апетита.

Това води до:

Постоянно мислене за храна и невъзможност за концентрация върху нещо друго.

Преяждате

Чувствате се уморени и страдате от промени в настроението.

Забавеният метаболизъм намалява храносмилането и намалява скоростта, с която храната минава през червата. Това може да доведе до увеличение на теглото, подуване, газове. В резултат на това отново ще се почувствате " дебели".

Ако метаболизмът ви спадне значително , вашето здраве може да бъде сериозно засегнато.

3 Лаксативи 

Много хора вярват, че могат да контролират теглото си или да минимизират вредата от преяждането си, като приемат Лаксативи. Всяка загуба на тегло, причинена от приема на Лаксативи, е само временна загуба, която се обяснява с отстраняването на течности от тялото.  " Загубените" килограми се връщат веднага щом тялото възстанови баланса на течности. 

Може да се изкушите да ограничите приема на течности, за да предотвратите увеличаването на теглото, но нашето тяло се нуждае от течности за правилното функциониране и за нашето благосъстояние. Ако не попълните нормалното ниво на течности в организма, може да имате сериозни здравословни проблеми, които могат да доведат до смърт. 

4 Диуретици

Подобно на лаксативите, всяка загуба на тегло от диуретици се дължи на загубата на вода. Теглото се връща веднага след като възстановите нормалните нива на телесни течности. Диуретичните лекарства не могат да повлияят на приема на калории.

Често срещан ефект от диуретиците е дехидратацията. В резултат на това тялото може да задържа течности.

5. Диетични ограничения. Стратегия за отслабване

Ако тялото ви вярва, че вашата диета или строг контрол върху приема на храна противоречи на естествените му нужди, то ги възприема като " заплаха за оцеляването". Страничните ефекти могат не само да ви изненадат , но и да ви накарат най- накрая да разберете причината за ужасното си здравословно състояние. Вашето тяло се нуждае от гориво. Необходимостта от гориво се усеща под формата на повишен апетит или глад. Ако този глад не бъде „угасен”, ще бъдете обсебени от мисли за храна и ще искате постоянно да ядете. Освен това вие непрекъснато ще търсете нещо за ядене , ще ядете повече отколкото тялото ви се нуждае. Такива пориви са почти невъзможни за контрол , тъй като техният източник е поставен дълбоко в тяхното подсъзнание. И тъй като те противоречат на желанието ви да отслабнете, воювате с тялото и ума си. Храната става вашият основен враг, започвате да изпитвате страх и безпокойство. 

Вътрешният конфликт става все по-труднен, интензивен; физически, психически, емоционално. И този стрес се увеличава всеки път, когато се опитвате по един или друг начин да компенсирате вредата от преяждането. 

Това хронично ниво на стрес повишава нивото на кортизол, който е отговорен за повишаване на теглото.

Важно е да се знае, че много страдащи от булимия наистина губят тегло, веднага след като  те преминат  към здравословно хранително поведение.

6. Таблетки и чайове за отслабване

" Прекалено хубаво да бъде истина" , е това, което трябва да запомните , когато продавачите на магически хапчета и чайове ви обещаят бърза и лесна загуба на тегло. 

Дори и в самото начало да изгубите малко тегло- най-вероятно заради плацебо ефекта, проучванията показват, че: 

Повече от тези хапчета и чайове са напълно безполезни;

Всички тези "чудотворни" средства са основани на нездравословни механизми на загуба на тегло и имат краткосрочен ефект.

И тъй като продажбата на такива таблетки и чайове по интернет не е регламентирана изобщо, някои от тях са не само неефективни и вид самонараняване , но и опасни и могат да доведат до фатални  последствия. 

И ако някои от страничните ефекти са краткотрайни и изчезват веднага щом спрете приема на хапчета или чайове, други могат да причинят сериозно увреждане на тялото ви, ако ги използвате дълго време.

Странични ефекти от хапчетата за диети:

Тревожност

Замъглено виждане

Болки в гърдите

Спазми,гърчове 

Главоболие

Сърцебиене

7.Силна воля

Има широко разпространено убеждение, че ако имате достатъчно сила на волята, можете да имате следните "постижения“:

Строго придържане към диетата

Контролирате своето хранително поведение

Устоите на всяко желание за преяждане

Отслабнете

Но нещата не стоят така!

В историята да ви помага да се отървете от омразните килограми, опитите да се използва воля всъщност може да доведе до допълнително увеличение на теглото.

Използвам думата опити, защото най- вероятно вече сте се опитвали да използвате волята си повече от веднъж, но едва ли можете дълго да се придържате към добре обмислен план за действие.

Истината е, че човешката воля не е неограничена.

Безкрайната борба срещу изкушенията е изпълнена с негативни последици за вашата психика.

Може би е време да забравите за всички тези стратегии за отслабване, които налагат повръщане след храна.

Истината е,че всички тези опити да отслабнете рано или късно завършват с обратно натрупване на тегло.

 

    Ако страдате от булимия, е много по-лесно вероятно да отслабнете, ако започнете да ядете здравословна и балансирана храна в разумни количества редовно.

В повечето случаи преходът към здравословна диета е доста лесен. Въпреки това, ако  страдате от булимия, може да не ви е лесно, защото постоянно ще бъдете измъчвани от страхове и предразсъдъци по отношение на редовната, здравословна и питателна храна. 

Ако не можете да се справите със заболяването сами, препоръчваме ви да потърсите помощ , защото при лечение на булимия, при честа индукция на повръщане след хранете , се нуждаете от сериозна професионална помощ .

 

                                                                                            Даниела Червенакова

 

 

Коментари

Популярни публикации