ШЕСТ ВКУСА И АЮРВЕДА
Мисли ли ли сте върху това как храната е свързана с това, което преживяваме?
Безполезно е да си обещаваме, че “никога повече” няма да ядем сладкиши, защото причината е много по-дълбока, отколкото липсата на воля.
Как нашето емоционално състояние и преяждане са действително свързани?
Шест вкуса и Аюрведа
Сладко, солено, кисело, пикантно, горчиво, стипчив вкус. Ако липсва един вкус, обикновено имаме чувството, че нещо липсва, дори когато стомахът ни е пълен.
Това означава да се научим да вярваме на точното чувство. Това ясно показва, че сме пропуснали един от шестте вкуса. За съжаление, продуктите от стандартната дажба на модерен западен човек са сладки или солени.
Опитът на човека може да бъде описан и по отношение на вкуса. Обърнете внимание на това, как общуването с определени хора ви дава определен остатък. Понякога е сладко, заземяващо. Понякога - горчиво.
Може да забележите, че някои изживявания ви причиняват жажда за определена храна.
Самото разбиране, че се нуждаем от всичките шест категории вкус, е важна стъпка към чувството за пълнота на живота.
Сладък вкус : зърнени храни, хляб, ориз, мед, захар, мляко, повечето мазнини, повечето плодове, ядки .
Кисел вкус: оцет, кисели ябълки, малини, кисело мляко, ферментирали храни, цитрусови плодове.
Солен вкус: всички видове сол (камък, море), морски водорасли, морски дарове.
Пикантен вкус: всички пикантни видове пипер и лют червен пипер, джинджифил, чесън, босилек, кардамон, канела, карамфил, горчица, хрян, риган, розмарин, мащерка, къдрава мента.
Горчив вкус: листни зеленчуци, зелен чай, помощник.
Стипчив вкус: повечето сортове леща и боб (включително зелен фасул), зелени ябълки, нарове, боровинки, плодове от акаи, аспержи, висококачествени танинови чайове.
Емоционална храна
Тъй като храната, по същество, символизира живота и грижата, ние се захранваме от нея, когато усещаме нуждата от сигурност, любов и стабилност.
Помислете: някой научи ли ви да слушате тялото си?
Попитайте: каква е нуждата на вашето тяло?
Попитайте: каква е нуждата на вашето тяло?
Нездравословната страст към определен вид храна показва, че в живота ни липсва нещо. Но как да се разграничат "добрите" от "лошите" храни? Удовлетворявайки „добра“ страст, ние сме пълни с енергия и жизненост. „Лошото“ временно сублимира тази или онази емоционална нужда, но по-късно имаме чувството, че нещо не е наред. След като анализираме нашите нездравословни желания, можем да разберем какво липсва (на съзнателно или подсъзнателно ниво), какви емоционални нужди не са удовлетворени.
Сладкият вкус е еквивалентен на топлите прегръдки. Когато нашите емоции не намират отговор, най-често се обръщаме към този конкретен вкус. Защо? По отношение на емоциите, когато ядем сладкиши, се чувстваме обгрижени. В разумна степен сладкото успокоява ума и тялото и дава усещане за стабилност. Представете си вечерта след натоварен ден. Няма кой да ви прегърне или успокои. Няма кой да ви докосне и да каже: "Всичко ще бъде наред." В тази ситуация е напълно логично, че вашето емоционално тяло ще достигне за сладко, така че да се чувствате самопомощ и безопасност. За да намалите сладкото желание, трябва да анализирате живота си по-задълбочено и да си зададете въпроса: “В какви житейски ситуации ми липсва искрена грижа, спокойствие, стабилност?” “Как може да се промени това?”
затопля и „основава“. Виното е отличен пример за продукт с кисел (и сладък) вкус, към който най-често се обръщаме, когато изпитваме дадена нужда. От гледна точка на Аюрведа, любовта към виното се обяснява с факта, че успокоява, разширява кръвоносните съдове и ни кара да чувстваме връзката си със земята. Киселият вкус също помага за концентриране на ума. Когато в живота ни липсва стабилност и концентрация, ние сме привлечени от киселост. Излишъкът от този вкус ни прави "кисели". Представете си незряло грозде!
По отношение на емоциите, киселият вкус се
Соленият вкус символизира задържането. Ако ви се струва, че в живота сте разпръснати, енергията ви се разсейва, в някои случаи, може да искате солено. Ние сме привлечени от него, ако чувстваме, че непрекъснато се поддаваме и не оставяме нищо на себе си. От гледна точка на емоциите, ние искаме солено, когато нямаме достатъчно самочувствие и ентусиазъм, така че този вкус добре сублимира такива усещания. Проблемът е, че дори и да ядете много сол, това няма да укрепи доверието ви за дълго време. И в излишък този вкус събужда алчност. Ако сте привлечени от солеността, запитайте се: Как мога да укрепя чувството си за собствена стойност и жизнен ентусиазъм?
Пикантен вкус: подобрява кръвообращението и увеличава сърдечната честота. В разумни количества, пикантни храни (като джинджифил и черен пипер) насърчават по-ефективна циркулация на кръвта и почистват тялото. Но когато сме привлечени от пикантна храна по емоционални причини, това е така, защото ние се стремим временно да сублимираме чувствата на удоволствие, вълнение и смелост, които той вдъхновява. Ако винаги искате пикантна и пикантна храна, запитайте се: “Може би животът ми е твърде монотонен?” “И се страхувам от приключения, въпреки че в действителност ги привличам?”
По правило, когато искаме горчивост, това е, защото тялото се нуждае от “източване”, иска да се отърве от излишните мазнини и влага. Горчивият вкус има дълбоко почистващо действие и моли нашето его (което обича сладък вкус) временно да се откаже от удоволствието. Ако сте забелязали нездравословна страст към горчивото, това може да означава прекомерно самоотричане. Онези, които са склонни да се ограничават прекалено или които са прекалено силно желаещи да ограничат своето его, могат да започнат да изпитват необичайно желание за горчиво.
е друга рядка тракция, но това също се случва. По отношение на емоциите, стипчив вкус ни дава временно потапяне в себе си. Той източва и охлажда тялото. Нездравословната страст към стягащите продукти може да показва желание да се изолирате от света. И въпреки че този вкус дава временна възможност да се съберем с мислите си и да останем насаме със себе си, излишъкът му може да създаде неразумен страх от напускане на уюта.
Необходимостта от стипчив вкус
И следващия път, когато почувствате вътрешна забрана, нека бъде възможност да се хвърли светлина върху подсъзнанието ви. Запитайте се: “какво наистина искам?” След това се опитайте да си приготвите храна или да ядете храна, приготвена за вас с любящи ръце.
Запомнете: душата ви търси любов и контакт с други същества. Ако просто “напълните корема си”, няма да можете да задоволите това дълбоко вдъхновение. Доверете се на собствените си чувства относно храносмилането и чувството за ситост и не се фокусирайте върху последните псевдонаучни изследвания, особено по телевизионната реклама. И накрая, не забравяйте, че няма правила, които да отговарят на абсолютно всичко.
Учете се от опита си!
Само тогава ще се отворят неограничени възможности за самоусъвършенстване пред вас!
Даниела Червенакова
Коментари
Публикуване на коментар