Компулсивно(Принудително) преяждане
- Компулсивното преяждане обикновено започва в юношеска възраст, често в резултат на нарушаване на здравото хранене.
- Много изследователи смятат, че хората склонни към компулсивно преяждане, зависят от акта на хранене, а не от храната като такава. Те често разделят храната като " добра" и " лоша".
- Хората, изложени на компулсивно преяждане, използват храната, за да се справят със стреса, да облекчат болезнените симптоми или да облекчат емоционалните проблеми, като депресия или тревожни разстройства. Понякога преяждането е начин за облекчаване на болката, свързана с някакъв вид травма.
- Приятните усещания от усвояването на храната минават много бързо, а негативните емоции, които предизвикват пристъп на преяждане, се допълват от чувството на вина, омраза и разкаяние.
- Хората, склонни към компулсивно преяждане изпитват голямо чувство на вина и на срам. Чувството на самоотчаяние и отвращение обикновено води до още по-голямо преяждане, което в крайна сметка се превръща в порочен кръг от нездравословни диети и принудително последващо преяждане.
- Без подходящо лечение компулсивното преяждане може да доведе до такива последици като: високо кръвно налягане, диабет, сърдечни заболявания, метаболитен синдром, сънна апнея, мускулна и ставна болка, умора. Така, това заболяване е не само емоционален проблем. Това може да доведе до хронични проблеми и неспособност.
- Компулсивното преяждане може да бъде излекувано. Храната е необходима за нашето оцеляване, тя не може да бъде напълно изоставена, поради което грижата и разбирането са елементите на успешната терапия.
- Лечението започва със способността да се разпознаят и избягват "тригерите" , водещи до преяждане , и успешно да се контролират емоциите.
- Човек се учи отново да разпознава чувствата на глад и ситост и да може да спре усвояването на храна, достигайки ситост.
- Хората, склонни към компулсивно преяждане, често страдат от нарушена биохимия на тялото.
Има ли моменти, в които търсите чрез храната утеха, за да се правите със своите чувства и емоции?
Даниела Червенакова
Коментари
Публикуване на коментар