ОПАСЕН ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ: В ПЛЕН НА ОРГАНИЧНАТА ОВЕСЕНА КАША





ОПАСЕН ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ: В ПЛЕН НА ОРГАНИЧНАТА ОВЕСЕНА КАША


Свързано изображение



Всяка ера има своите знаци.  Сега модерно е да се снимат и да се качат снимки от фитнес залата.  Въпреки, че няма нищо лошо в здравословния начин на живот, манията може да има отрицателни последици.  Как се проявява тази мания?  Как да я забележим навреме?
 
 
 Всеки път има свои отличителни черти.  Например, ние живеем в ерата на Instagram: визуално съдържание, редактирана идеална реалност, където една от основните ценности е красотата и здравето.
 Пушенето, наркотиците, алкохолът и дори кафето бързо излизат от мода: всичко това беше модерно в ерата на рокендрола.  Отвъд ерата на оскъдността дойде ерата на изобилието, всички чипсове и шоколадови бонбони се появиха на пазара ....Тогава „поколението Пепси“ израства, без да знае какво е оскъдност...  Но това поколение беше заменено от поколение в друга посока...  Иконите на стила стигнаха до разбирането, че те няма да продължат така дълго време, а лидерите на мнението се втурнаха в здравословен начин на живот и ние ги следваме...
 Сега заглавията на списанията диктуват мода: "пресата" трябва да бъде еластична и салатата трябва да е органична.  Идеалният образ на съвременния човек е начертан на страниците на списанията: сутрин започва с бягане, след това органично овесено брашно върху бадемово мляко с goji и chia, трябва да има много зеленчуци, само постно, протеин, захарта трябва да се изключи категорично.  И изглежда, че това е образ на тази преливаща светлина, но само дотогава, докато всички тези правила могат да бъдат наблюдавани лесно.  Случва се обаче, че тези правила започват да заемат все повече място в главата и оставят все по-малко място за самия живот, в името на което е започнала цялата игра.  Случайно консумирана храна се преживява като престъпление, след което е необходимо да се подложиш на детоксикация.  Излишната част от изяденото трябва да се изработи във фитнеса.  Списъкът на забранените продукти нараства все повече, обемът на разрешеното става, ако не и по-малко, тогава по-сложен.  И ако човек стане по-здрав в същото време, това е друг въпрос.
 
 Когато здравословната диета се превърне в мания, която изисква постоянно внимание и анализ, когато самото хранене става по-трудно, когато при липса на авокадо в магазина започваш да се паникьосваш - в този момент може да се каже, че сте пресекли линията на здравословен начин на живот и сте в зона на фрустрация, наречена "орторексия" това е натрапчиво желание за правилно хранене.  Орторексията вероятно ще бъде най-безопасното от всички хранителни разстройства, ако не е толкова близо до такова опасно заболяване като анорексия.  Всъщност, здравословната диета може да бъде много сериозно отнесена и тихо да пресече опасната линия.
 ★ Тъй като лекарството в големи дози става отрова, и прекалено здравословният начин на живот може да бъде вреден, когато мислите за храна станат обсесивни, понякога болезнени, а накрая човек губи свобода и спонтанност, превръщайки се в затворник на "здравата" храна.
 Чувство на вина, разкаяние на съвестта, мисълта, че можете да си нанесете сериозна вреда от храната, наказание за ядене под формата на спортни шокови натоварвания, но този спорт вече не е като преследване на здраве, а по-скоро бягство.  От какво?  Няма универсален отговор на този въпрос.  Храната е просто симптом, в който „неудържимостта“ и „безпокойството“ за собствения живот „падат“.  В края на краищата, просто да контролирате и да се притеснявате за диетата си е много по-лесно, отколкото да виждате това, което наистина не искате да забележите.  В стремежа си към здравословно хранене, ние се движим с всички, а със своя живот и взаимоотношения всеки е сам.
 Друго объркване се случва, когато се постави знак за равенство между понятията "добро хранене" и "добър човек", когато правилното хранене се възприема като качество на характера, за което можете да уважавате.  В този случай храната играе ролята на своеобразно доказателство за неговата “доброта”, че правим всичко правилно в живота, което означава, че сме достойни за любов.
 
 Как да разберете, че сте изложени на риск?
 ★ Ако мисълта, че сте яли парче наденица ви прави болен, и се чувствате виновен или да предприемете спешни мерки за неутрализиране на последствията възможно най-скоро, тогава трябва да помислите за това.
 ★ Ако е трудно да си представим, че наденицата е ядене на всички, и ако няма друга алтернатива, бихте предпочели глад.  Наденицата тук е, разбира се, условен продукт.  По-лошо, ако припаднете от неорганична овесена каша.
 ★ Ако постоянно мислите за това какво друго такова здравословно и правилно да се яде.
 ★ Ако се накажете за ядене на грешна храна или детоксикация.
 ★ Ако мислите за това как да ядете повече, и четенето на етикети върху продукти отнема повече време и предизвиква безпокойство.
 
 Как да си помогнете да премахнете излишния стрес в областта на храненето?
 ★ Първо, отговорете на въпроса, какво друго бихте искали да повлияе в живота ви, освен мислите за храната?  Какво ви кара да изглеждате по-уязвими и къде другаде може да бъде насочена вашата тревожност?  Всъщност този въпрос трябва да обърне внимание на основните причини, които покриват храната.  Този въпрос не е лесен, така че в някои случаи, за да стигнем до истината, може да се нуждаете от помощта на специалист.
 ★ Не забравяйте, че храната все още не е лекарство, и като абсолютно здравословна храна няма да ви доведе до безсмъртие, така че майонезата няма да ви убие на място.  Балансът е важен.
 ★ Направете списък на това, което не ядете, и отново анализирайте причинно-следствените връзки на вашето мислене.  Дали парче пица наистина е опасно и защо?  Всъщност здравият човек може да яде много повече, отколкото препоръчва лъскавите списания.
 ★ Не забравяйте, че правилното хранене няма да ви направи по-добър.  Както в добрия стар филм за Пепеляшка: „Никакви съкровища на света няма да направят малък крак и добро сърце”.  И изобилието от броколи в диетата - това е просто храна, добре, ако това е храната, която обичаш и от която се чувстваш добре.
                                                                                                  Даниела Червенакова

Коментари

Популярни публикации