Когнитивни изкривявания и нарушения в храненето

 
 
 
Резултат с изображение за когнитивни изкривявания
 
Резултат с изображение за когнитивни изкривявания
Резултат с изображение за когнитивни изкривяванияКогнитивни изкривявания и нарушения в храненето
 
 
 
 
 
 
 
Когнитивните изкривявания са неточни или преувеличени мисловни модели или мисли. Понякога те също се наричат ​​дисфункционални, отрицателни или автоматични мисли. Когнитивните изкривявания по отношение на храната, теглото и образа на тялото са основен симптом на анорексия нервоза и булимия нервоза и се усещат и от много други хора.
 
Лечението на хранителни разстройства обикновено дава приоритет на възстановяването на теглото, възобновяването на редовните хранителни навици и други промени в поведението. Обаче (обикновено по-късно) лечението често се отнася и до проблематичните модели на мислене. Разпознаването, предизвикателството и промяната на тези негативни мисловни модели са един компонент от когнитивно- поведенческа терапия.
Различни видове когнитивни изкривявания
 
Съществуват различни модели на проблемни мисли, които често се срещат. Имайте предвид, че идентифицирането на точния тип проблемно мислене, което изпитвате, не е критичен компонент. Обаче изучаването на моделите на когнитивните изкривявания, които са изпитани, може да ви помогне да се научите да ги разпознавате. Някои от тях са описани по-долу:
 
Трябва: "Трябваше да направя  това по-добре". или "Трябва да съм съвършен." Що се отнася до хранителни разстройства, "трябва" да включва мисли за необходимост от упражнения, какви храни трябва да се ядат или какво трябва да претегляте.
 
Всичко или нищо мислене: Този тип мислене понякога се нарича черно-бяло мислене. Той допринася за перфекционистичните тенденции, защото те кара да вярваш, че нещо е напълно добре или правилно или напълно погрешно. Когато имате хранителни разстройства, това може да се появи, когато имате план да се придържате към определено диетично правило - може да се почувствате така, сякаш денят е напълно разрушен, когато ядете нещо погрешно“ .
 
Персонализиране: е подобно на всичко или нищо мислене. Това се случва, когато вярвате, че един отрицателен опит или ситуация описва живота ви напълно. Един пример, може да  вярваме, че рецидив означава, че никога няма да се възстановите напълно, вместо да го възприемате като временно отстъпление.
 
Катастрофизиране: Всеки път, когато смятате, че ситуацията е толкова лоша, че просто не можете да оцелеете, може да катастрофизирате ситуацията или нейния изход Може например да повярвате, че теглото ви ще се повиши въз основа на това, което сте яли на едно хранене или на закуска.
 
Етикетиране: Етикетирането е изкривяване, което се опитва да постави хората и нещата в определени категории. Примери за това може да бъде "Аз съм толкова губещ", "Аз нямам самоконтрол" или "Тези храни ще ме накарат да наддават на тегло." Обикновено тези етикети са прекалено опростени и не могат да опишат всички сложности, които хората притежават.
 
Отхвърляне на положителното: Много когнитивни изкривявания се фокусират само върху негативните аспекти на нещо и отхвърлят нещо положително. За човек с разстройство в храненето този тип изкривяване може да се съсредоточи само върху критиката на грешките или да се съсредоточи само върху калорийното съдържание на храната, вместо върху храненето и енергията в храната.
 
Неблагоприятни сравнения: Много хора с нарушения в храненето сравняват начина, по който изглеждат, колко тежат и колко ядат хората около тях. Тези сравнения винаги са отрицателни. Например, ако мислите, че някой тежи по-малко от вас, мислите за нарушения в храненето могат да се съсредоточат върху това, как трябва да сте по-слаби. Въпреки това, ако вярвате, че сте по-слаби, мислите за разстройства в храненето се фокусират върху поддържането на по-ниско тегло.
 
Обвиняване и персонализиране: Обвиняването и персонализирането са две страни на един и същ проблем. Когато някои хора персонализират, те вярват, че всичко е тяхна вина, докато когато някой обвинява другите, те вярват, че всичко е по вина на някой друг. Истината вероятно лежи някъде по средата - и понякога никой не е виновен, че нещо се е случило.
 
Как да проследявате  и променяте вашите когнитивни изкривявания?
 
Записвайте мислите, които се появяват преди хранене или пречистване и / или време, когато се чувствате разстроени. Вижте дали те следват някой от описаните по-горе модели. След като сте наясно с вашите когнитивни изкривявания, можете да научите някои стратегии за управление и промяна на когнитивните изкривявания. Когнитивно-поведенчески терапевт може също да ви помогне да проведете експерименти, за да проверите валидността на тези мисли.
 
                                                  Даниела Червенакова
 

Коментари

Популярни публикации