Какъв вид мислене трябва, за да прекратите злоупотребата с наркотици?


 

Какъв вид мислене трябва, за да прекратите злоупотребата с наркотици?

 Наркотиците могат значително да повлияят на начина, по който функционира вашата мозъчна химия, която е пряко свързана с това как обработвате мислите и емоциите си. Пътят на човек, отпиващ се да преодолее пристрастяване е сложен и не винаги лесен за разбиране.  Ако сте се озовали на кръстопът, където отчаяно искате да преодолеете пристрастяване, но не сте сигурни как точно да започнете вашето пътуване промяната на начина на мислене, играе ключова роля.

 Усещането за вашата ситуация и знанието, че трябва да направите промяна, е точно най-доброто място да започнете. Следващите стъпки, които могат да ви насочат към преодоляване на зависимостта ви, включват намиране на най-продуктивното мислене за промяна.

 

Нарастващо мислене срещу фиксирано мислене

  Каръл Дък и други специалисти по психично здраве са изследвали понятието за растежа и фиксирания начин на мислене през последните 30 години и са открили как различните умствени способности могат да повлияят на резултата от целите, които хората си поставят. Това е идеята, че определени способности могат да бъдат развити и не трябва да разчитат на фиксирана нагласа, която разглежда нещата по много "черен или бял" начин.  По-прогресивното мислене за растежа може значително да помогне на тези с пристрастяване да пробият много стигми на пристрастяване и да останат на успешния път към възстановяването. Нагласата за растеж позволява пространство за разширяване, движение напред и позитивност, което помага на мозъчните неврони да се развиват и растат.

 

Фиксирано мислене 

· Аз съм или добър в това, или не съм

· Ако съм разочаровам, се отказвам

·  Ако направя грешка, аз съм провал

·  Кажи ми, че съм умен

·  Аз съм заплашен от успеха на другия

·  Моите способности определят всичко

 

 Развитие на мозъка/ума 

·  Мога да науча всичко, ако искам

· Ако съм разочарован, аз упорствам

· Научавам се от моите грешки

· Кажи ми, че се опитвам упорито

· Аз съм вдъхновен от успеха

·  Моето отношение определя всичко

 

Теорията, стояща зад растежа и фиксирания начин на мислене, е изградена върху проучване, в което учениците са класирани и тествани в края на годината. Резултатите им били дадени в категории "преминали", "все още не" вместо "преминават" или "не успяват". Улесняването на "неуспеха" и замяната му с "все още не"мотивира учениците да успеят като цяло. Подобни тестове са проведени в общности, където съществува систематична дискриминация и неравнопоставени възможности, доказващи, че тя помага за създаване на положителни промени за онези, които са били държани от техния социален контекст.

 Ето защо мисълта за растеж работи, когато се прилага и към пристрастяването. Хората, които се занимават с пристрастяване, се сблъскват с етикети, стигми, и самоизпълняващи се пророчества в обществото.

 Самоизпълняващо се пророчество е, когато някой нежелано е дал ролята на "наркоман", дължащ се на фамилна история, възпитание или други фактори, и се разглежда като такъв, без да има възможност да се откъсне от този етикет.

Това е същото отношение, както се предполага, че някой ще се провали, без дори да бъде оставен да опитат. Това е особено важно за предотвратяване на високи нива на пристрастяване на младите възрастни, особено ако те са заобиколени от среда, която ги прави по-податливи.  Нагласата за растеж може да помогне да се пробият стигмите, етикетите и репресивните идеи, че пристрастяването е неизбежно за определена група хора.

Мислене и наркоманиите 

 

Чували ли сте някога посланието "веднъж наркоман, винаги наркоман"? Използвайки начин на мислене за растежа, хората могат да преодолеят бариерите на такива вредни понятия или етикетите, които са поставени несправедливо върху тях; Когато се прилагат към пристрастяването, хората, които използват мислене за растеж, не се определят от зависимостта им; те не са "пристрастени" - те са хора. Щом започнем да гледаме на всички хора като равни, можем да започнем да правим много по-голям напредък в света.  Използването на думи като "все още" или "все още не" може да помогне на хората, които се борят да намерят мотивацията да преодолеят зависимостта си много по-ефективно от отношението на фиксирания начин на мислене. Фиксираният начин на мислене е състояние "всичко или нищо" на битието; Няма "сива зона" или "все още не"; ”   има само "да" или "не". Този строг манталитет означава, че има само победители или губещи в света, а когато става дума за пристрастяване и възстановяване, това може да бъде много опасен начин на мислене. Фиксираният начин на мислене често се свързва с хора, които имат ниско ниво на социална експозиция. Умът им е насочен към преценка, чувствайки необходимостта от поставяне на етикети, често вредни или недоловими, на всичко, което виждат и на всички, които срещат. Тези, които имат заболяване, не трябва да се виждат в такава негативна светлина; те трябва да се лекуват точно като всеки друг, който е болен.  Те трябва да бъдат насърчавани да търсят лечение за болестта си, за да се подобрят.

Развитие на мозъка и възстановяването 

 Моделът на мислене за растеж на мисленето е невероятно полезен инструмент за хора, които искат да преодолеят своята зависимост. Хората са устойчиви и когато им се дадат подходящи инструменти, дори тези, които са болни и се борят, могат да се възстановят.

 Можете да се научите от грешките си и винаги можете да се стремите, да се подобрите.  Ангажирането на мозъка ви в дейностите на мислене за растеж може да ви помогне да промените гледната си точка за живота.  

 Време е да спрете да гледате на миналото и да започнете да гледате към бъдещето.

Правилният начин на мислене е постижим за всеки, който иска да започне пътя си към дългосрочно възстановяване.


Коментари

Популярни публикации