ЗДРАВНИ ПОСЛЕДИЦИ ОТ АНОРЕКСИЯ И БУЛИМИЯ
 
       Хранителните разстройства са сериозни, потенциално животозастраховащи състояния, които засягат емоционалното и физическо здраве на човек. Хранителните разстройства не са "прищявка" или "фаза".
Хората не просто "прихващат" хранително разстройство като вид вирус, за определен период от време. ХР са сложни, опустошителни условия, които водят до сериозни последици за здравето и взаимоотношенията на страдащите. Хората, които се борят с хранителни разстройства се нуждаят да търсят професионална помощ. Колкото по- рано човек с нарушение на храненето потърси лечение, толкова по-голяма е вероятността от физическо и емоционално възстановяване.

Здравни последици от анорексия невроза

 В периода на боледуване от анорексия невроза тялото се отрича от основни хранителни вещества, от които се нуждае нормалното функциониране на организма. По този начин тялото е принудено да забави всичките си процеси за да спести енергия, което води до сериозни медицински последици:
необичайно бавен сърдечен ритъм и кръвно налягане, което означава че сърдечният мускул се променя. Рискът от сърдечна недостатъчност се повишава, тъй като сърдечната честота и нивото на кръвното налягане намаляват.
Намаляване на костната плътност(остеопороза), което води до сухи, крехки кости.
Мускулна загуба и слабост.
Тежка дехидратация, която може да доведе до бъбречна недостатъчност.
Припадъци, умора и обща слабост.
Суха коса и кожа; загуба на коса е често срещана.
Растеж на космест слой кожа, известна като lanugo по цялото тяло, включително лицето, в следствие усилието да се поддържа тялото топло.

Здравни последици от булимия невроза

Рецидивите цикли на булимия и изчистване могат да повлияят на цялата храносмилателна система и могат да доведат до електролитен и химически дисбаланс в тялото, което засяга сърцето и други основни органи. Някои от здравните последици от булимия невроза включват: електролитен дисбаланс, който може да доведе до неравномерен сърдечен ритъм и вероятно сърдечна недостатъчност и смърт. Електролитен дисбаланс се причинява от дехидратация и загуба на калии, натрий , хлорид от организма, в резултат от пречистване на поведението.

Коментари

Популярни публикации