История на хранителните разстройства





История на хранителните разстройства







Макар че анорексия невроза е рядко срещано заболяване до втората половина на 20-ти век, със сигурност съществува преди това. . Първите описания на анорексията невроза в западния свят датират от XII и XIII в. Най-известна в историята е Света Екатерина от Сиена , която отрича храна като част от духовно отричане на себе си. До шестнадесети век аскетиците били смятани за вещици и изгорени на клада.  Съществуват няколко други клинични описания на "развалянето на болестта" през 17-19 век, а в началото на 20-ти век анорексията се счита за енодокринно разстройство и се лекува с хипофизни хормони.

През 1973 г. Хилде Брух публикува книга с редица случаи, наречени "Хранителни разстройства: затлъстяване, анорексия невроза и личността вътре."  Тъй като разстройството достигна обществена осведоменост през 70-те години, случаите се увеличиха, простирайки се отвъд горната класа.
Булимията  първо е надеждно описана сред някои от заможните персони, през Средновековието, които са повръщали по време на хранене, за да могат да консумират  повече храна. Първата клинична книга за булимията е публикувана през 1979 г. -"Булимия невроза , зловещ вариант на анорексия невроза".


Случаите на анорексия и булимия са ескалирали през 70-те и 80-те години на миналия век, и макар че някои ще кажат, че са достигнали връх в това време, данните от националното проучване  показват, че булимията- най-вече, продължава да ескалира.  Докато повечето учени ще посочат културния натиск за слабост, увеличаване на  депресията и обсесивно-компулсивното  поведение и повишено поведение на диети като предиктор за хранителни разстройства, е невъзможно да се игнорира фактът, че през 70-те и 80-те години на миналия век степента на затлъстяване в Съединените щати започна да се увеличава с безпрецедентна скорост и ниското съдържание на мазнини в храненето започва популярната си прогресия чрез основния поток.
Има трето хранително  разстройство , смущаващо хранене, при което периодичните хранения не се компенсират от ограничаване или прочистване на поведението.  Докато много хора със затлъстяване консумират нормално, консуматорите /хиперфагици/ ще консумират до десетки хиляди калории в един ден, цели торби от бонбони или вечеря от пет или шест ресторанта за бързо хранене един след друг. Отново това разстройство е описано от векове, но изглежда ескалирало едва наскоро . Анорексията засяга около 0,5% от жените и 0,1% от мъжете. Булимията е около 1-3% от жените (също 0.1% от мъжете) и хиперфагията  е 3.3% от жените и 0.8% от мъжете. Анорексията невроза остава най-смъртоносната от всички  психични  разстройства , с 5-10% смъртност в рамките на 10 години от появата на симптомите и 18-20% смъртност в рамките на 20 години.

 

Коментари

Популярни публикации