ПРЕГОРЕКСИЯ






ПРЕГОРЕКСИЯ








Какво представлява прегорексията? 

Прегорексията е модерен термин, използван за описание на наличието на анорексия-подобни симптоми при бременни жени . 
 Жените с нарушение имат прекомерен страх от увеличаване на теглото, свързан с бременността, и използват различни методи, включително екстремни упражнения и ограничение на калориите, за да избегнат увеличенията на теглото, които отбелязват хода на нормална, здрава бременност.  Потенциалните последици от това поведение включват усложнения при бременност, преждевременно раждане и различни здравословни състояния, свързани с необичайно ниско тегло на детето.



 Основи на прегорексията

 Жените трябва да наддават по време на бременността, за да осигурят достатъчно хранителни вещества, които да подпомагат растежа и здравето на развиващите се деца.  Обикновено една жена, която очаква първата си рожба безопасно ще качи някъде от около 11 до 16 kg по време на бременност.  Жената, с втора, трета/многократка/ бременност може да качи значително повече килограми.  В допълнение  увеличението на теглото, свързано с бременността, варира в зависимост от факторите, които включват теглото на майката преди бременността, цялостното здраве на майката и здравето на развиващото се дете.  Жената с прегорексия предприема мерки за свеждане до минимум или избягване на потенциал за значително увеличаване на теглото. 

 Прегорексия- причинява

  Жените с прегорексия имат много прилики с жените, които имат анорексия невроза , известна просто като анорексия.  Общите черти на двете унарушения включват екстремен или ирационален страх от натрупване на тегло, необичайно и нездравословно ограничаване на ежедневния калориен прием и необичайна или прекомерна преданост към различни форми на упражнения.  Някои жени с прегорексия имат предшестваща анорексия или други хранителни разстройства, докато други развиват проблеми само след забременяване. 

 Известни потенциални фактори при появата на анорексия и други хранителни разстройства включват култура, която набляга на тънкостта като физически идеал, семейна среда, която набляга на тънкостта, фамилна анамнеза за хранителни разстройства, опит за изнасилване или други форми на екстремна физическа травма, стресови събития като например преместване или поемане на нова работа, и биологични фактори като хормонален или химически дисбаланс и генетична предразположеност. 


 Прегорексия- Признаци и симптоми

 Жената с прегорексия обикновено не успява да постигне целите за наддаване на тегло, които обикновено отбелязват напредването на етапите на бременността.  Други предупредителни признаци за наличието на разстройство включват, поведение- като пропускане на хранене, поставяне на непрекъснат акцент върху преброяването на калории, хранене  самостоятелно, обсъждане на бременност по отделен или нереалистичен начин и силови упражнения,  дори при неблагоприятни ситуации.

Потенциални последствия от прегорексия

Прегорексията може да доведе до промени в тялото на жената, които водят до необичайно кървене от матката, повишен риск от спонтанен аборт, повишен риск от лошо развитие на фетуса, повишен шанс за раждане на бебето преждевременно и необичайно ниско тегло на новороденото. 

  М. Димс изброява известни потенциални последици от ниска тегло на раждане, които включват кървене в мозъка, дихателно нарушение, наречено синдром на респираторен дистрес (RDS), нарушение на зрението, наречено ретинопатия на преждевременната раждаемост (ROP), чревно разстройство, наречено некротизиращ ентероколит (NEC) и сърдечно състояние, наречено патентен дуктус артериос (PDA).   

Прегорексия- Лечение 


 Жените с прегорексия обикновено се нуждаят от лечение, което се отнася както за физическите проблеми на неадекватното наддаване на тегло по време на бременността, така и за когнитивните и емоционалните трудности, които идват с наличието на хранително разстройство.  Специфичният курс на лечение е строго индивидуален, варира от  човек на човек.  Някои жени имат сериозни физически проблеми, които имат предимство пред всяка друга непосредствена загриженост, докато други имат когнитивни и емоционални проблеми, които може да изискват приоритетна грижа.  Специалистите, които често играят роля по време на бремоенността на жената страдаща от прегорексия, включват акушер-гинеколози, гинеколози, психотерапевти и специалисти по хранене. 

 Ако Вие или Ваши близки  показват признаци или симптоми на прегорексия, потърсете съвет от лекар, който може да ви насочи към подходящите лечебни ресурси!
                                                                   Даниела Червенакова



Коментари

Популярни публикации