Какво представлява отрицателното или изкривено изображение на тялото?


Честита млада жена на слънчевата светлина с добро изображение на тялото


Какво представлява отрицателното или изкривено изображение на тялото?
 
 Изображението на тялото се отнася до това как се виждат хората.
Изкривеното изображение на тялото (наричано още негативно изображение на тялото) се отнася до нереалистичен възглед за това, как някой вижда тялото си.
 Подобно на хранителните разстройства, това се наблюдава най-често при жените, но много мъже също страдат от разстройството.
Ние започваме  да формираме възприятията си за привлекателността, здравето, приемливостта и функционалността на тялото си в ранна детска възраст. Този образ на тялото продължава да се формира, докато сме на възраст , на която получавате обратна връзка от връстниците, член на семейството, треньори и т.н.
 Личностни черти като перфекционизъм и самокритика също могат да повлияят върху развитието на отрицателен интернационализиран образ на нашето тяло.
Признаци и симптоми на отрицателно изображение на тялото
 Симптомите на нездравословно или отрицателно изображение на тялото могат да включват:
  •  обсесивно самоуправление в огледалата
  • мислейки отрицателно за тялото си  често сравняваме на собствената си форма и размер с други хора
  •   сравняваме тялото на една знаменитост или някой друг в медиите.

Причини за отрицателно изображение на тялото

 Понякога изображението на тялото е отрицателно повлияно от едно или повече значими събития. Например, една гимнастичка, която постоянно се кара от треньора и колегите си спортисти да губят малко тегло, може да развие дълбоко вкоренено и дългогодишно недоволство от тялото си, без значение колко слаба става.
Ако сте загрижени за образа на тялото си, ето някои въпроса, които да си зададете:

Дали моето усещане за красота е изкривено от години на медийна експозиция, която прославя много тънък идеал, който е нереалистичен за здравето на повечето хора?
Често ли критикувам моя външен вид?

 Връзка между теглото и изображението на тялото

 Нормално здравословно тегло за индивид може да се възприема като наднормено тегло от човек с изкривено изображение на тялото. Анорексична млада жена може да се погледне в огледалото и да види отражение, което е по-голямо от нейния действителен размер.
Обратно, не е необичайно за затлъстели индивиди да съобщават, че не осъзнават, че са толкова големи, колкото са, и са възприели своето тяло като много по-малко, докато не се появи случай, когато видят снимка, .... и това  ги кара да се справят с действителния им имидж.

Връзка между разстройство на храненето и изображение на тялото

 Загрижеността за тялото и хранителните разстройства вървят ръка за ръка.
Често ранната неудовлетвореност от външния вид на младия човек го кара да заключи, че намаляването на теглото ще подобри външния му вид и ще го накара да се чувства по-добре, ще повиши самооценката си.
По този начин рестриктивното хранене и упражняването често са следващи, които често водят до модели на разстроено хранене и маниакална мания, която може да се развие в анорексия, булимия, орторексия, натрапчиво преяждане или преяждане.
Усмивка на младо момиче с въпроси за тялото

Лечение за отрицателно изображение на тялото

 Получаването на лечение за изкривено изображение на тялото е критична стъпка към възстановяването. Проблемът не  ще изчезне от само себе си.
 Разпознаването и признаването на вашите чувства и съпътстващите се усещания на тялото ще ви помогнат да се чувствате по-комфортно в тялото си и ще намалите тенденцията да потискате чувствата и да се върнете към нездравословните, отрицателни вътрешни преживявания , за да избегнете неудобни чувства.
Когнитивна поведенческа терапия е подход, при който ирационалните мисли се признават, анализират и преструктурират, за да се стигне до по-рационално самодоволство.
Освен това танцовата и движеща терапия често се използват, за да се развие по-голямо доверие и благодарност на тялото, основано на създаването на вътрешни преживявания, а не просто да се оценява естетически тялото.
 
 
 
 
 
 

Коментари

Популярни публикации