ВРЪЗКАТА МЕЖДУ АНОРЕКСИЯТА И НАРКОМАНИИТЕ





ВРЪЗКАТА МЕЖДУ АНОРЕСКИЯТА И НАРКОМАНИИТЕ




Терминът Анорексия означава загуба на интерес към храната, която води до нездравословна загуба на тегло.Много състояния- от психични заболявания до хронични заболявания, до злоупотреба с наркотици, могат да причинят този вид загуба на тегло. Въпреки това, когато повечето хора използват думата"анорексия", те всъщност визират"анорексия невроза", която е психично заболяване, включваща силен страх от наддаване на тегло, която води до умишлено приемане на много малко храна и загуба на тегло, което води до нездравословен индекс на телесна маса(BMI).

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА АНОРЕКСИЯТА И КАК ТЯ Е СВЪРЗАНА СЪС ЗАВИСИМОСТТА....

Има два типа анорексия невроза:

1. Ограничаване на вида : Индивидът драстично ограничава количеството храна или калории, които консумира.


2. Преяждане / пречистване : Лицето яде нормално или дори преяжда, но се опитва да избегне абсорбирането на тези калории чрез повръщане, диуретици, лаксативи или клизми.

Човек може да развие анорексия от всеки тип, ако се бори с:

  • Последователна обсебваща тревога за тегло или форма на тялото
  • Тревожни разстройства
  • Отрицателно самоизображение
  • Семейна история на проблеми с психичното здраве, домашното насилие или злоупотребата в вещества
  • Конкретни културни идеи за красота
  • Загриженост за съвършенството



Рисковите фактори за анорексията включват генетика, семейна история, околна среда, възраст и пол. Жените обикновено съдържат  80 % или повече от тези подложени на лечение за анорексия.  Докато разстройствата на храненето като цяло се увеличават сред мъжете, в по-голямата си част жените са по-податливи на хранителни разстройства, включително анорексия.  Освен това, юношите и младите хора са по-склонни да се борят с анорексия и други хранителни разстройства. Хората, които изпитват физически и емоционален стрес - като промени в теглото, преходи в работата или загуба на любим човек - са по-склонни да развият тревожни разстройства, а анорексията и тревожността често са свързани.


Стресът, психичното здраве и злоупотребата с наркотици често също са свързани, така че хората, които се борят с анорексия, са по-склонни да развият проблеми със злоупотребата с вещества. Една статистика от Националния център за пристрастяване и злоупотреба с вещества (CASA) в Колумбийския университет установи, че 35% от хората, борещи се с алкохол или наркомания, са имали разстройства в храненето, включително анорексия, в сравнение с 3% от общото население. 
     

      ЗАВИСИМОСТТА ПРИЧИНЯВА АНОРЕКСИЯ

В доклада на SAMHSA изследователите установяват, че 14% от жените, които са имали злоупотреба с вещества, развиват анорексия. Това може да бъде свързано с желанието да се контролира средата и самият човек; обаче, съществуват и вещества, които могат да предизвикат анорексия, макар и не анорексия нервоза. 
  Амфетамини, кокаин и опиати, могат да причинят загуба на тегло поради промени в апетита, което може да доведе до анорексия като симптом на злоупотребата с вещества.

Например, симптомите на злоупотреба с лекарства по лекарско предписание, включват тревожност, която може да доведе до анорексия или друго нарушение на храненето и абдоминални спазми, гадене и повръщане, което може да накара човека да избегне храна в полза на повече от лекарството. Алкохолът може също да причини загуба на тегло, тъй като човекът, който се бори с употребата на алкохол, е по-вероятно да се фокусира върху консумацията на алкохол, отколкото хранене. 
 В допълнение, разстроен стомах и лошо храносмилане, свързано с злоупотребата с алкохол, може да доведе до избягване на храната. 
 Стимулатори като кокаин потискат апетита и увеличават енергията, което води до бърза загуба на тегло.


    СЪПЪТСТВАЩА АНОРЕКСИЯ И ПРИСТРАСТЕНОСТ

Интоксикационните вещества, като алкохол, тютюн, кокаин и амфетамини, задействат зоната на мозъка, свързана с физическото насищане или усещането за достатъчно.  Тази област на мозъка понякога е свързана с глад за храна или усещане за глад, но когато се въвеждат наркотици, тази област може да изпрати сигнали, че тялото е доволно или има достатъчно храна, когато това не е вярно.

Честотата на злоупотребата с комбинирани вещества, свързани с анорексия е описана по-долу:
  • Злоупотреба с алкохол или зависимост: 24,5%
  • Незаконна злоупотреба с наркотици или зависимост: 17.7%
  • Вскяко нарушение на употребана на вещества: 27%

   АНОРЕСКИЯ, ВОДЕЩА КЪМ ПРИСТРАСТЯВАНЕ


Някои хора развиват модел на злоупотреба с вещества, за да улеснят анорексията си. Например, момичетата с анорексия са по-склонни да пушат цигари, отколкото техните връстници, защото се опитват да избягват да ядат и да потискат глада. Хапчета за отслабване,  кокаинът са сред пристрастяващите  вещества, които потискат апетита, докато увеличават енергията, което може да доведе до повишени нива на упражнения и това може да ускори загубата на тегло. Въпреки, че алкохолът често е с високо съдържание на калории, той може да подтисне апетита  като същевременно улеснява безболезнеността, релаксацията, повръщането и дехидратацията, което може да увеличи загубата на тегло.

        ПОМОЩ ЗА АНОРЕСКИЯ И НАРКОМАНИИ ЗАЕДНО



Коментари

Популярни публикации