ХРАНИТЕЛНИТЕ РАЗСТРОЙСТВА ПРИ МЪЖЕТЕ


 

ХРАНИТЕЛНИТЕ РАЗСТРОЙСТВА ПРИ МЪЖЕТЕ

 

 
     Изследванията показват, че до 25% от хората, страдащи от хранителни разстройства, са мъже, като много експерти вярват, че тази цифра е под нулата.
 Много мъже не са диагностицирани, поради собствената си нежелание да търсят помощ, стигмата и липсата на информираност в общността или поради липса на разбиране от практикуващите лекари. Мъжете са по-склонни да преживяват склонност към преяждане, отколкото други хранителни разстройства, но разпространението на мъжете с анорексия или булимия също се увеличили. Докато женското начало често е в юношеска възраст, мъжете са склонни да развиват хранителни разстройства в по-напреднала възраст. Средната възраст на започване при мъжете е 17-26 в сравнение с 15-18 при жените.


 Рискови фактори за мъжете

 Общите рискови фактори за хранителните разстройства са еднакви за мъжете и жените. Ниската самооценка, перфекционизмът,.... са известни рискови фактори. Неотдавнашните изследвания показват също и генетична връзка, която може да предразположи хората към развитието на хранително разстройство.
  •  Диетата е по-рядък рисков фактор за мъжете
  • Мъжете, чиято работа изисква определен вид "тяло" като модели, актьори или артисти, може да са с по-висок риск от развитие на хранително разстройство, отколкото на общото население.
  •  Мъжете- спортисти са изложени на по-висок риск от развитие на хранителни разстройства, особено тези в спорт, който изисква особена физика като гимнастици, плувци, джоги, халфове, бойци. Атлетите с хранителни разстройства могат да участват в нездравословни и потенциално опасни дейности, като ограничаващи диета, екстремни режими на упражняване и / или анаболни стероидни злоупотреби.
  •  Проучванията показват, че 15% от хомосексуалните или бисексуалните мъже са се борили с хранителни разстройства и около 42% от мъжете с нарушено хранене се идентифицират като гейове или бисексуални.


Възстановяване

 Възстановяването от хранително разстройство е възможно за всички.  Ранната намеса е ключът към успешното възстановяване, така че е важно да потърсите помощ възможно най-рано. Пътуването към възстановяване е уникално за всички и за някои може да отнеме само няколко месеца, но за други може да отнеме много години.
За съжаление, много хора с нарушено хранене забавят или избягват да търсят помощ. Това може да се дължи на редица причини, например: стигмата на това, което мнозина смятат неправилно за "женско заболяване", общата съпротива при търсенето на медицинска помощ и желанието да изглеждат "слаби". В допълнение, хранителните разстройства при мъжете често са неправилно диагностицирани или не диагностицирани от практикуващите лекари.
Важно е да се отбележи, че наличните услуги за лечение (като психотерапия, хранителни консултации и групи за подкрепа) са ефективни при лечението както на мъжете, така и на жените, а перспективата за възстановяване е еднакво възможно.

Коментари

Популярни публикации