ЖИВЕЕШ САМО НА ДИЕТА- РАВНОСМЕТКАТА.......




ЖИВЕЕШ САМО НА ДИЕТА- РАВНОСМЕТКАТА.......


 
Промените, които настъпват в организма при продължителното гладуване......
 
Компенсаторните възможности на организма издържат дълг период от време.
Но непълното гладуване (само на вода) или силното ограничаване на хранителни вещества може да има тежки последици.
В началото, или в първия етап, започва разпадането на въглехидратите и намаляване количеството на белтъците в организма, тъй като преобладава разграждането над изграждането им. По-късно започва и разпадане на мастите, но това не се случва, докато не се разградят всички въглехидрати. При интензивното разграждане на мастите и при разпадането на белтъка се отделят редица вредни и токсични за организма вещества-холестерол, кетонови тела, амоняк. Този втори етап продължава различно при различните хора, средно 40-50 дни.  Следва третия завършващ период, когато започва бурното разпадане на белтъците в организма и човек загива за 2-3 дни. След продължително гладуване рязко се променя обмяната на веществата и функциите на редица органи и системи. Възстановяването е възможно само през първи и втори етап. В трети етап спасяването на човек е извънредно трудно.
Неправилното захранване след продължително гладуване също може да убие човек .То трябва да става изключително внимателно, с малки количества храна под лекарски контрол.
В следствие на анорексията настъпват масивни еднокринни нарушения, които засягат оста: хипоталамус-хипофиза-надбъбречна жлеза. Те се проявяват при жените като липса на менструация(аменорея). Понякога има изключение с персистиране на вагинално кръвотечение у анорексичните жени, които са на заместителна хормонална терапия, най-често провеждана с контрацептивни препарати. При мъжете може да се стигне до загуба на сексуалното влечение и потентността. Може да се наблюдават още повишени нива на кортизол и на разтежния хормон, промени в периферния метаболизъм на тироидния хормон и аномалии на инсолиновата секреция.
Ако началото на болестта е в предпубертетна възраст, развитието се забавя и даже спира, като при момичетата не се оформя бюст и е налице първична аменорея, а при момчетата гениталиите остават недоразвити.
Аменореята и закърняването на половите органи са в резултат на повишените нива на кортизол и понижени хормонални нива, характерни за анорексията. След излекуване проблемът най-често завършва нормално, но първата менструация(менархе) настъпва по-късно.
Анорексията често се съпътства от множество соматични проблеми и усложнения. Страдащите имат специфична восъчна болест, суха и жълта кожа(хиперкаротинемия), лануго, а така също и нарушен киселинно-алкален баланс в организма(ацидоза). При леко покачване на килограмите или когато бъде преустановена злоупотребата с диуретици или лаксативи може да се появи периферен оток. Често им се вие свят, страдат и от други нарушения във вегетативните функции. Те са обичайно с ниско артериално налягане(хипотония), забавена сърдечна честота(брадикардия), понижена телесна температура(хипотермия).
Поради настъпилия в някакъв момент електролитен дисбаланс е възможно да се стигне и до сърдечна аритмия. Променена е инзимната им кръвна картина и намалява броя на белите кръвни телца(левкопения). Белег за достигането на крайно изтощение(кахекция) са и честите кръвотечения и повишената чупливост на капилярите. Изпразването на стомаха и чревната перисталтика се забавят, запекът(обстипацията) е често явление. След дългогодишно поддържане на поднормено тегло се стига до остеопороза поради недостиг на калции. Болните имат малки размери на сърцето, мозъка и черния дорб.
Мозъка също страда от сълното изтощение на организма и съпъстващата го загуба на течности(ексикоза). Стига се до разширяване на кортикалните гънки и мозъчните стомахчета. При изследвания с компютърен томограф или ядрено-магнитен резонанс мозакът изглежда като сламен. Съответно хора с напреднала анорексия имат ясни когнитивни и емоционални отклонения. Те изпитват силен страх от напълняване, който не изчезва със спада на килограмите. Храната и тялото се превръща в обсесия и се стига до пълна зависимост от кантара-невъзможно им е да спрат да мислят за храна, калории, тегло. Загубата на тегло се превръща в значима победа, а придобиването на килограми изглежда като провал и липса на самоконтрол.
А всъщност усещането за ситост при приема на нищожно количество храна е в резултат на нарушаване регулацията на серотонина. Той е изключително важен елемент в процеса на приемането на храна и е свързан с чувството за ситост. Дисбалансът на серотонина, който регулира и други невротрансмитери, предполага още промени, в поведението и насторението. Може да се появят придружаващи болести, депресивни и натрапливи симптоми, както и черти на личностово разстройство. Но това трябва да се разграничи и от телесните причини за загува на тегло у млади хора, които включват хронични анестизиращи заболявания, мозъчни тумори, чревни заболявания, като например болестта на Крон или синдром на малабсорбация.
Състоянията на депресивност, тревожност и натрапливости, които съпътстват анорексията, могат да бъдат положително повлияни от включването на прием на подходящи психофармакологични медикаменти.
Поради липсата на съзнание за болест, особено в началната фаза на  развитието на това хранително разстройство, хората с анорексия трудно се подават на лечение. Това превръща коригирането на натрапливо погрешната им преценка за собственото им физическо състояния в бавен и мъчителен процес.
 
По материали на Д-р Анелия Томова

Коментари

Популярни публикации