Drunkorexia


Drunkorexia


Основната дума " рексия" произлиза от гръцкия език и означава  "апетит "и най-често се използват с думи като пинкурексия, орторексия и анорексия, които всички са термини, които попадат в категорията на обсесивно поведение, свързано с разстройство на храненето, но всеки от тези термини е много различен. Американската психиатрична асоциация (APA) или Диагностичният и статистически наръчник за психични разстройства, Пето издание (DSM-5) не признават официално пинунорексия и оторексия и следователно те технически не се класифицират като истински хранителни разстройства.
Въпреки това, те са нездравословно поведение, което е известно, че води до клинични нарушения на храненето като анорексия невроза , преяждане или булимия невроза, а също така може да доведе до тежка заболеваемост, ако не бъде разпозната и лекувана в началото на прогресията.

Drunkorexia Drunkorexia
Drunkorexia е известна като практиката човек да се ангажира с прекомерно поведение, свързано с диетата, като ограничаване на храненето,  очистване или прекомерни упражнения, като същевременно човек консумира големи количества алкохол за кратък период от време.  Drunkorexia не се признава за формално нарушение на храненето,  но това опасно поведение засяга милиони хора в национален мащаб, особено в колежаните/университетите в световен мащаб.
 Ограниченото хранене и увеличеното пиене на алкохол все повече се превръща в популярна тенденция сред младите възрастни, които се наслаждават на социализирането, но които искат да поддържат една супер фина фигура. Да не говорим, че е много по-лесно да усетите ефекта на алкохола върху по-изпразнения стомах.
Проучванията показват, че приблизително 30% от жените в началото на двадесетте години прескачат храненията, за да пият повече.
 Пиенето на празен стомах не само повишава съдържанието на алкохол в кръвта по-бързо, но също така може да доведе до опасни алкохолни асоциирани поведения като шофиране под влиянието на алкохол, насилствени атаки и безпрепятствено поведение.
                                                                                                Даниела Червенакова

Коментари

Популярни публикации